میدانیم که با پیشرفت تکنولوژی، سیستم برق خودرو یکی از پیچیدهترین و حساسترین بخشهای خودرو است؛ که عملکرد درست بسیاری از اجزای خودرو به آن بستگی دارد. از سیستمهای سادهای مانند روشنایی تا سیستمهای پیچیدهای مانند سیستمهای مدیریت موتور، همه به برق وابسته هستند. در این مقاله، به بررسی ایرادات رایج در سیستم برقی خودرو میپردازیم.
8 مورد از ایرادات رایج در سیستم برقی خودرو
مشکل در باتری:
باتری منبع اصلی تامین انرژی خودرو است و در صورت خرابی، خودرو روشن نمیشود. برای حل مشکلات باتری، ابتدا بدنه، پایانه و دیگر اجزای باتری را به طور کامل بررسی نموده و از تمیز بودن پایانه ها و محکم وصل شدن باتری در جایگاه خود اطمینان حاصل کنید. برای بررسی ولتاژ نیز می توانید با استفاده از مولتی متر هنگام خاموش بودن خودرو، باتری را تست کنید. در صورتی که ولتاژ پایین تر از 6/12 ولت باشد، باتری نیاز به شارژ و یا تعویض خواهد داشت.
مشکل در دینام:
دینام وظیفه شارژ مجدد باتری را عهدهدار است و مشکلات آن باعث میشود باتری خودرو زود به زود خالی شود. در واقع از مهم ترین قطعات موجود در خودرو، قطعه دینام است. اگر باتری خودرو سالم باشد اما تجهیزات و قطعات الکتریکی به درستی عمل نکنند، ممکن است قطعه دینام دچار ایراد شده باشد. از مهم ترین علائم خرابی دینام نیز می توان به کم نور شدن چراغ های جلویی خودرو و یا سو سو زدن آن ها اشاره نمود. برای بررسی دینام، می توانید در هنگام روشن بودن موتور، ولتاژ باتری را تست نمایید. در صورت سالم بودن دینام، ولتاژ باتری باید بین 13/7 تا 14/7 ولت باشد.
مشکل در استارت:
استارت برای روشن کردن موتور خودرو استفاده میشود و خرابی آن باعث میشود موتور خودرو روشن نشود. قطعه استارت مهم ترین قطعه به کار رفته در خودرو برای روشن شدن خودرو می باشد که از اجزای مختلفی مانند زغال استارت، آرمیچر، چرخ دنده، بوش و دو شاخه تشکیل شده است.
از نشانه های خرابی استارت می توان به دیر روشن شدن خودرو و شنیدن صدای تق تق اشاره کرد. هنگام استارت زدن، برق از طریق باتری به استارت منتقل شده و به آرمیچر می رسد. پس از چرخش چرخ دنده خودرو روشن شده و عملیات برق رسانی به طور کامل انجام می شود. در صورت معیوب بودن استارت به دلیل خوردگی و آسیب دیدگی قطعات داخلی استارت، عملیات انتقال برق و استارت زدن خودرو با مشکل مواجه می شود. در این حالت باید استارت خودرو توسط تعمیرکار با تجربه توسط تستر های مخصوص عیب یابی شده و در نهایت اقدام به تعویض آن نمود.
مشکل در سیمکشی:
مجموعه سیمهایی که برق را به سایر قطعات خودرو منتقل میکنند سیم کشی خودرو را تشکیل میدهند و در صورت آسیب، میتواند باعث ایجاد اختلال در عملکرد سایر قطعات شود. اگر سیم کشی ماشین ضعیف باشد باعث می شود که لوازم الکتریکی خودرو با پتانسیل کامل کار نکنند و عملکرد آنها را پایین آورد. یکی از دلایل خرابی سیم کشی خودرو حرارت موتور می باشد، با گذشت زمان حرارت درون موتور باعث می شود که سیم کشی خشک شود و شدت جریان اولیه را نداشته باشد و سیم کشی مقاوم تر شود.
علت بعدی خرابی سیم کشی می تواند آب خوردگی سیم کشی باشد، بطور مثال زمانی که خودروی خود را کارواش می برید تا موتور شویی انجام دهید، داخل کانکتور های سیم کشی، آب نفوذ می کند، و در مدت زمان کمی سولفاته رخ می دهد و باعث می شود بین کانکتور های نر و ماده ای که به هم وصل می باشند، عایق شکل گیرد و باعث شود که اتصال برقرار نشود، و سیم کشی نیاز به تعویض یا تعمیر داشته باشد.
برای عیب یابی سیم کشی خودرو حتما باید به یک تعمیرگاه مجهز مراجعه کنید. یکی از دستگاه هایی که برای پیدا کردن مشکل خودرو و ایرادات الکتریکی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد، دستگاه دیاگ می باشد، با استفاده از این دستگاه کابل به کامپیوتر خودرو وصل می شود و می تواند سنسور های قطعات را مورد بررسی قرار دهد. اگر دستگاه دچار نوسانات برقی شده باشد را نشان می دهد و می توان با عیب یابی سیستم برق خودرو، مشکل و ایراد آن را برطرف کرد.
دیاگ خودرو|ایرادات رایج در سیستم برقی خودرو
مشکل در جعبه فیوز:
فیوز ها و رله ها، از مدار های الکتریکی خودرو محافظت می کنند و در صورت از کار افتادن یک قطعه الکترونیکی در خودرو، ایراد در رله و یا سوختن فیوز می تواند مهم ترین علت آن باشد. به طور معمول نیز هر یک از سیم های الکتریکی دارای یک فیوز در جعبه فیوز وسایل نقلیه هستند.
کلیهی خودرو های امروزی دارای دفترچه راهنمای خودرو برای محل قرارگیری جعبه فیوز و رله های خاص مرتبط با انواع قطعات به کار رفته در خودرو هستند. با مراجعه به این دفترچه، می توانید فیوز های سوخته و یا رله های معیوب را پیدا کرده و آن ها را تعویض نمایید.
جعبه فیوز خودرو
مشکل در سنسورها:
سنسورهای خودرو اطلاعاتی را درباره وضعیت مختلف خودرو به کامپیوتر خودرو ارسال میکنند و خرابی آنها میتواند باعث عملکرد نادرست آن شود. سنسورها در انواع مکانیکی، مغناطیسی، الکتریکی و نوری تولید ارائه میشوند. به خاطر داشته باشید که هر سنسور فقط به یک محرک فیزیکی پاسخ داده و برای آن تعبیه شده است. کامپیوتر مرکزی خودرو برای انجام یک سری اقدامات یا واکنشها نیاز به اطلاعات و گزارشات دارد. این اطلاعات توسط حسگرها و انواع سنسورها از جای جای خودرو دریافت شده و در قالب پالس یا دیتا به ECU ارسال میکند. این مرکز سپس این اطلاعات را پردازش کرده و نسبت به آنها واکنش نشان میدهد.
سنسور اکسیژن خودرو
مشکل در عملگرها:
دستوراتی را که از کامپیوتر خودرو دریافت میکنند، اجرا میکنند و خرابی آنها میتواند باعث عدم عملکرد برخی از قطعات شود.
مشکل در کامپیوتر خودرو:
مغز متفکر خودرو همان ECU است و خرابی آن میتواند باعث بروز مشکلات متعدد در خودرو شود.
انواع خدمات برق خودرو و الکترونیک
تا اینجا ایرادات رایج در سیستم برقی خودرو را بررسی کردیم حال به خدمات برق خودرو و الکترونیک که بسیار متنوع است میپردازیم:
- عیبیابی و تعمیر سیستمهای برقی: شامل عیبیابی و تعمیر باتری، دینام، سیمکشی، سنسورها، عملگرها و سایر قطعات برقی خودرو
- نصب و تعمیر سیستمهای صوتی و تصویری: شامل نصب رادیو، ضبط صوت، آمپلیفایر، اسپیکر و سایر تجهیزات صوتی
- نصب و تعمیر سیستمهای امنیتی: شامل نصب دزدگیر، قفل مرکزی، ایموبلایزر و سایر سیستمهای امنیتی
- نصب و تعمیر سیستمهای روشنایی: شامل تعویض لامپها، چراغها، چراغهای مه شکن و تنظیم نور چراغها
- نصب و تعمیر سیستمهای تهویه مطبوع: شامل تعمیر کمپرسور، اواپراتور، کندانسور و سایر قطعات سیستم تهویه مطبوع
- برنامهریزی مجدد ECU: برای رفع برخی از مشکلات برقی و بهینهسازی عملکرد خودرو
سیستم برق خودرو نقش بسیار مهمی در عملکرد و ایمنی خودرو دارد. بنابراین، نگهداری و تعمیر به موقع سیستم برق خودرو ضروری است. با انتخاب یک تعمیرکار ماهر و با تجربه، میتوانید اطمینان حاصل کنید که خودرو شما در بهترین شرایط ممکن قرار دارد.